כאב כרוני לאחר טיפול שורש
טיפול שורש נעשה כאשר מוך השן עובר נמק או ישנה דלקת חריפה בלתי הפיכה. לרוב מרחש בעקבות עששת שמתקדמת ללא טיפול (ראו תרשים מטה), ביצוע טיפול המתקרב למוח השן (סתימות עמוקות, השחזות לפני כתרים) או חבלה לשיניים (יכול לגרום לזעזוע, שבר או סדק).
בד״כ ביצוע טיפול שורש, בידיים הנכונות, הינו שיגרתי ללא סיבוכים. לצערינו כ-3% מהטיפולים מתלוננים על כאב שמתמשך כרוני. הופעת הכאב אינה קשורה לטיב הטיפול ויכולה להופיעה בטיפול שורש מושלם מבחינה טכנית.
המנגנון כנראה עצבי. הוצאת העצב של השן (בתוך מוך השן) גורם בכל מטופל ל״נזק עצבי״ אך למזלנו רוב רובם מחלימים ללא התפתחות כאב. אם כך מהם גורמי סיכון לפתח כאב מתמשך? מחקרים מעידים על מספר מאפיינים:
1. מין נקבה
2. כאב בעוצמה חזקה לפני ביצוע טיפול
3. פרק זמן ממושך בין תחילת הכאב בשן לביצוע טיפול השורש
4. המצאות של כל כאב כרוני אחר בגוף - כגון כאב ראש, כאב גב תחתון וכאב שרירים כרוני
5. חוויה של טיפול שיניים קודם שכאב מאוד
מחקרים מראים שלאחר ביצוע טיפול שורש נוצר צבר של עצבים סביב חוד השורש. במצבים שריםוי נזק העצבי אינו תקין יתכן שזה המקור האנאטומי ליצירת אותות עצביים שמפורשים במוחנו ככאב מהשן. כמטופלים כאב זה מבלבל - עולה השאלה האם משהו לא בסדר בטיפול השורש שנעשה? בדיקה קלינית ורנטגנית של השן יתנו את התשובה. לעיתים אכן יש בעיה כמו סדק או זיהום. לחילופין יתכן והבדיקות מראות שאין פתולוגיה בשן או ברקמות הסמוכות ואז נקבעת אבחנה ראשונית של כאב עצבי. לרוב כאב מסוג זה מלווה ברגישות חניכיים למגע קל או לדקירה קלה. בנוסף יש דיווחים על רגישות יתר לקור באזור החניכיים מעל חוד השורש. אלו הם סימנים מאפיינים של כאב עצבי (נוירופאטי).
לכן הטיפול אינו חידוש טיפול השורש או ניתוח בחוד השורש כפי שלעיתים אנו רואים במטופלים. הכאב לא משתנה ואף עלול להחמיר. אנו מטפלים בכאב זה כפי שמטפלים בכאה נוירופטי בכל מקום אחר בגוף. לרוב זה כולל תרופות שניתנות בבליעה או במריחה על המקום (Topical therapy).
למטה תראו מקרה נדיר שהתחיל בטיפול שורש בשן אחת והכאב לאחר ביצועו המשיך. נעשה אבחנה מוטעית של כאב ממקור שיניים סמוכות ונעשו עוד טיפולי שורש. התוצאה היא נזק עצום ובלתי הפיך.
צילום באדיבותו של ד״ר טוני שוורץ, מרילנד, ארה״ב.